5 grudnia obchodziliśmy Światowy Dzień Gleby (World Soil Day), który został ustanowiony w 2002 roku przez Międzynarodową Unię Towarzystw Gleboznawczych (IUSS), aby upowszechniać wiedzę o glebie i jej roli w życiu człowieka oraz potrzebie jej ochrony. W tym dniu Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, skrót: FAO) zainaugurowała Międzynarodowy Rok Gleby (MRG).
Międzynarodowy Rok Gleby 2015 ma stworzyć okazję do podnoszenia świadomości na temat znaczenia zrównoważonej gospodarki glebą, która stanowi podstawę systemów żywnościowych, produkcji paliw i włókien oraz kluczowych funkcji ekosystemów, a także pozwala na lepsze dostosowanie się do zmiany klimatu naszemu i przyszłym pokoleniom.
Zdrowe gleby mają kluczowe znaczenie dla produktywności i konkurencyjności unijnego sektora rolnego, który musi być w stanie sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność na świecie, które ma zwiększyć się o 60% do 2050 r.
Światowy Dzień Gleby ma za zadanie przypomnieć, jak wielkie znaczenie dla naturalnego systemu ma gleba oraz jak istotna jest ona z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego, wodnego i energetycznego.
Zdrowe gleby są także ogromnie ważne dla produktywności i konkurencyjności unijnego sektora rolnego. Z tego powodu swój udział w serii wydarzeń w ramach MRG zapowiedziała Copa-Cogeca – europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- portalspozywczy.pl
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Schneider Electric przedstawia technologiczne trendy na 2022 r.
Rozwój gospodarki opartej na danych i wzrost znaczenia chmury obliczeniowej, a więc i roli centrów danych, na nowo kształtuje krajobraz...
-
Profesjonalne sprzątanie dla firm z halami produkcyjnymi i magazynowymi –...
Czyszczenie hal produkcyjnych i magazynów Hale produkcyjne i magazyny to miejsca, gdzie gromadzi się kurz, pył, smary i inne trudne zabrudzenia....